×

Aktuality

PŘEDSTAVUJEME KATEGORII WU18
PŘEDSTAVUJEME KATEGORII WU18

vloženo 01.11.2020

Rok narození - 2002 a mladší 

Trenér: Dobrozemský 

Dobrozemský: Dívky jsou do fotbalu zapálené úplně stejně jako kluci. 


Jak ses dostal k trénování? 

K ženskému a dívčímu fotbalu jsem se dostal před 4 lety ve Vítkovicích, kde jsem v té době působil jako trenér u chlapeckého týmu U15B, který začaly pravidelně doplňovat i první fotbalistky z tehdejší nově se tvořící ženské sekce. Ukázalo se, že mladé fotbalistky v utkáních nebyly jen do počtu, ale naopak byly pro náš tým velkou posilou. Některé z nich později úspěšně reprezentovaly Českou republiku v mládežnických reprezentačních kategoriích a nyní hrají 1. ligu. Dívčí fotbal mě tehdy zaujal natolik, že když přišla nabídka na trénování týmu WU15 od šéftrenéra ženské sekce Michala Žárského, tak jsem neváhal a přijal ji. Trénování dívek se od té doby věnuji stále, ale již v kategorii WU18. 

Jaká jsou specifika práce s dívčím kolektivem? 

Těch specifik je hned několik, ale tím hlavním je, že dívky jsou do fotbalu zapálené úplně stejně jako kluci, mezi tím není rozdíl. Pokud jde o motivaci a chuť na sobě pracovat, dokáží být dívky neskutečně pracovité. Samozřejmě, že je to více o komunikaci a vysvětlování, neboť hráčky potřebují vědět, proč konkrétní cvičení či dril dělají a k čemu jim ve hře bude dobrý. Musíte být napůl psycholog a zajímat se nejen o sportovní stránku, ale vnímat vše komplexně. Chvíli trvá, než dívky dokáží naučené věci z tréninku účelně přenést do své hry v utkáních, ale pokud máte jako trenér jejich plnou důvěru, pak je fotbal v jejich podání velmi dobrý. Dívky hrají více technicky, nemají tolik síly a rychlosti jako chlapci. Tuto herní kreativitu a technické dovednosti se snažíme v jejich hře rozvíjet co nejvíce. 

Proč si myslíš, že dívčí kopaná roste na popularitě? 

Je to určitě hodně o tom, že ženský fotbal začíná mít stále více prostoru v médiích a dostavují se i dílčí úspěchy. Například v podobě účasti obou pražských “S” v ženské obdobě Champions League, kde se tyto naše přední týmy dokáží prosazovat i proti profesionálním týmům z Evropy. Důkazem je i výborný koeficient, který od příští sezóny zaručuje účast v Lize mistryň hned třem českým ženským týmům. Jde cítit i podpora od UEFA a FIFA, které ženský fotbal chtějí co nejvíce zpopularizovat. Dívčí a ženský fotbal už také není veřejností vnímám jako něco nepřirozeného a mladých dívek, které se chtějí věnovat fotbalu je dnes daleko více než v minulosti. Už je prostě normální, když u nás holka hraje fotbal. Českému ženskému fotbalu chybí jen nějaký ten úspěch na mezinárodním poli. Ženská reprezentace má nyní slušně rozehranou kvalifikaci na Euro, tak doufám, že se jim podaří na turnaj postoupit a zájem o ženský fotbal dále poroste. 

Fotogalerie

Facebook

Reklama

ad

Tabulka

Tým Z B
1. HLUBINA 18 39
2. Opava B 18 34
3. Bohumín 18 34
4. Vratimov 18 31
5. Polanka nad Odrou 18 30
6. Havířov 18 28
7. Šumperk 18 27
8. Bílovec 18 26
9. Krnov 18 25
10. MFK VÍTKOVICE "A" 18 24
11. Valašské Meziříčí 18 20
12. Frenštát p.R. 18 19
13. Jeseník 18 18
14. Řepiště 18 18
15. Břidličná 18 15
16. Bruntál 18 8