×

A-Tým - Aktuality

ŠESTNÁCTILETÝ JAKUB KOŠEC: ŠANCE V ÁČKU PŘIŠLA DŘÍV, NEŽ JSEM ČEKAL
ŠESTNÁCTILETÝ JAKUB KOŠEC: ŠANCE V ÁČKU PŘIŠLA DŘÍV, NEŽ JSEM ČEKAL

vloženo 29.10.2020

Když jsme mladého brankáře Vítkovic zpovídali před dvěma lety po úspěchu na fotbalovém kempu, přiznal, že by si rád zachytal v zahraničí i v dresu Vítkovic. "Přišlo to dříve, než jsem čekal, avšak je to pro mě skvělá šance, abych fotbalově dospěl," přiznal nyní Jakub Košec, který by za normálních okolností ještě působil v dorostu. "Popravdě mi mládežnický fotbal příliš nechybí. Jsem rád, že mám šanci už nyní chytat za muže a sbírat zkušenosti. V 16 letech nemůžu chtít víc, než chytat dospělý fotbal na kvalitní úrovni." Přitom málo kdo ví, že na kariéru gólmana to zprvu nevypadalo. "Začínal jsem jako stoper, jenže na jeden zápas nedorazil gólman a tím, že jsem se už při tréninku cpal do brány, protože se mi nechtělo běhat, tak padla volba na mě. No a už jsem tam zůstal," vysvětlil mladý odchovanec Vítkovic, který má za jeden ze vzorů pochopitelně Tomáše Vaclíka. 

Velkou raritou je fakt, že při zranění Tomáše Netoličky tvoří brankářskou dvojici divizního týmu dva šestnáctiletí gólmani. Jakubovi kryje záda Lukáš Pavlík, jenž chytá také za dorost. "Určitě mi tam chybí někdo zkušenější, ale na druhou stranu máme výborného trenéra gólmanů v osobě Tondy Bučka, od kterého se mnoho naučím. Navíc kdybychom v týmu měli nějakého zkušenějšího brankáře, tak bych pravděpodobně nedostával tolik příležitostí," vysvětlil brankář s přezdívkou "Košík". O vyzrálé matadory má tým vedený Robertem Pištěkem nouzi, ovšem mladý tým s několika dorostenci v sestavě i tak dokazuje svou kvalitu. "Alespoň jeden zkušený hráč by nám na hřišti i mimo něj určitě pomohl. Na druhou stranu to beru tak, že kluci jsou dobří na hřišti i mimo něj, takže těžko říct. Podle mě je dobře, že my mladí hrajeme."

Kdo na zápasy MFK Vítkovice na podzim zavítal, tak si musel všimnout, že i přes útlý věk si Jakub Košec dokáže srovnat defenzívu a během zápasu je ho hodně slyšet. "To je pravda. Asi každý prohrává jen velmi nerad a někdy emoce zkrátka musí ven, byť by to tak občas být nemělo. Někdy si dovolím asi až moc, leč pak si to vyříkáme a zase je všechno v pohodě." Vyříkávat si bylo v posledních utkáních co, špatná série však byla přerušena na půdě Frenštátu, kde Jakub mohl oslavit první vítězství v Divizi mezi tyčemi. "Moje výkony by mohly být určitě lepší, pořád je na čem pracovat. A výkony týmu? Ty se hodnotit neodvážím, to přenechám trenérovi."

Jak se navíc ukazuje, Divize není snadná soutěž, padá v ní mnoho branek a čistých kont je pramálo. Jak se s tím mladý gólman srovnává? "Není to moc příjemné, každý gólman nerad vytahuje míč z vlastní sítě. Na psychiku je ještě horší, když člověk ví, že na inkasované brance má svůj vlastní podíl," přiznává Jakub Košec, jenž si však díky předčasnému ukončení podzimu s inkasovanými brankami již letos starosti dělat nebude. "Mrzí mě to, protože jsme se zrovna dokázali vzpamatovat ze série proher a podle mě jsme mohli na výkon navázat v dalších těžkých zápasech."

Nucená fotbalová pauza je nepříjemnou zprávou nejen pro všechny fotbalové příznivce, leč zejména pro samotné fotbalisty. Jak bude nadbytek volného času trávit brankář, jenž má za idola Victora Valdése? "Chci dokončit školu, takže se na to musím zaměřit. Navíc jsme dostali od trenéra tréninkový plán s běhy, které musíme plnit, takže si to musím odmakat. Rád také jezdím po horách na kole, takže ze sportovní aktivity nijak nevypadnu." 

Jakubovi děkujeme za rozhovor a přejme mnoho čistých kont, hodně zdaru na hřišti i ve škole a zejména pevné zdraví. 

Facebook

Reklama

ad

Tabulka

Tým Z B
1. HLUBINA 18 39
2. Opava B 18 34
3. Bohumín 18 34
4. Vratimov 18 31
5. Polanka nad Odrou 18 30
6. Havířov 18 28
7. Šumperk 18 27
8. Bílovec 18 26
9. Krnov 18 25
10. MFK VÍTKOVICE "A" 18 24
11. Valašské Meziříčí 18 20
12. Frenštát p.R. 18 19
13. Jeseník 18 18
14. Řepiště 18 18
15. Břidličná 18 15
16. Bruntál 18 8