×

A-Tým - Aktuality

TRENÉR PIŠTĚK: BUDEME SLEDOVANÍ TŘIKRÁT VÍCE NEŽ JINÉ TÝMY V DIVIZI
TRENÉR PIŠTĚK: BUDEME SLEDOVANÍ TŘIKRÁT VÍCE NEŽ JINÉ TÝMY V DIVIZI

vloženo 30.07.2020

Vítkovice za sebou mají měsíc plný změn. Po pádu ze druhé nejvyšší soutěže nezůstal kámen na kameni, staví se nový kádr i realizační tým. V jeho čele je Robert Pištěk, kterého jsme pro vás vyzpovídali.

Robert Pištěk, nové jméno u kormidla vítkovických fotbalistů. Mladý kouč však není žádným nováčkem ve Vítkovicích ani v Divizi. "Prošel jsem mládeží Havířova, Vítkovic a Karviné. V sedmnácti jsem začal hrát Divizi v Havířově, ale už v jednadvaceti jsem byl po operaci obou kolen, a tak jsem se vydal na trenérskou dráhu. Začal jsem u školičky, prošel si trénováním žáků. Následovaly tři roky v roli asistenta Miroslava Matušoviče v Havířově. Poté jsem přešel trénovat dorost do Vítkovic," představil se muž, kterému se nápad trénovat vyjevil hodně brzy: "Nápad trénovat se v mé hlavě objevil již v devatenácti letech, kdy jsem absolvoval první operaci kolena. Člověk nikdy neví, jak to se zdravím bude, a chtěl jsem zůstat u fotbalu. Trénování se věnoval i můj otec, takže jsem to měl i z domu." Robert Pištěk však i přes zranění stále hraje fotbal také aktivně, a to Krajský přebor v dresu TJ Dolní Datyně.

"Začínal jsem sice v Havířově, ale Vítkovice mi daly takový nějaký první náhled do profesionálního fotbalu, kdy jsem si začal myslet, že by ze mě fotbalově mohlo něco být. Pod taktovkou mě měl Honza Laslop. Vítkovice jsou navíc pojem, po Baníku druhý TOP klub v okolí Ostravy," dodává na adresu MFK Vítkovice, o pobídce je trénovat měl jasno ihned. "Mužský fotbal je mi trenérsky blízký a mám zkušenosti s divizním fotbalem z pohledu hráče i kouče. Vést značku Vítkovic je pro mě velká výzva, a tak jsem se nemusel jsem dlouho rozmýšlet."

Jedno je jisté, Robert Pištěk si nyní bude muset zvykat na mnohem větší pozornost. "To je právě v mužském fotbale navíc, sledovanost je úplně jinde a pro trenéra je to tak trochu adrenalin. Je to o něčem jiném, a navíc v případě Vítkovic po pádu ze druhé ligy a slovech o znovuzrození bude ten tým sledovaný třikrát víc než jiné kluby v Divizi."

Větší starosti novému kouči dělá skládání nového týmu. "Vše se šije horkou jehlou. Sotva se spadlo, tak máme jen několik dní na to poskládat společně s Markem Smrčkou kádr, jenž bude konkurenceschopný. V první fázi se hlavně chceme stabilizovat a další rok se porvat o postup." Tým by měl být zaožen převážně na dorostencích "Věřím, že i proto jsem byl osloven. Řada kluků z aktuálního kádru mi prošla pod rukama v dorostu a jsme na sebe navázáni. Sám se na to těším, protože mladí hráči jsou více ohební než ti starší borci. Priorita každého týmu je mít ve vlastním A-týmu co nejvíce odchovanců, proto se to přece dělá. I my chceme jít touto cestou. Vítkovická mládež je pořád brána jako velmi kvalitní, takže je jen na těch klucích, jak to zvládnou. Já jsem přesvědčený, že se jim to dřív či později podaří. Ale určitě nejde postavit kádr jen na mladých hráčích, musíme se dívat na kvalitu i zkušenost."

"Pracujeme od rána do večera, snažíme se seskládat základní osu ostřílených borců. Někoho již máme přislíbeného, na další čekáme. Z mladých hráčů jde převážně o naše vlastní z dorostu a pak z Frýdku-Místku a Hlučína. Kluci mají možnost ukázat, jestli mají na to hrát Divizi. Je to o to složitější, že většina týmů je již v plné přípravě a řada hráčů má již smlouvu nebo ústní dohodu jinde," posteskl si Pištěk. Nedostatku času na řádnou přípravu se však nebojí. "Kdybych se toho bál, tak do toho nejdu. Někdy je to i lepší, než mít za sebou dlouhou přípravu a neustále špekulovat co a jak. Takhle máme tři týdny a musíme do toho vletět. Osobně doufám, že za ty tři týdny si řekneme, co je třeba, hráči to pochopí a do sezóny úspěšně vlétneme."

Pro mladého trenéra půjde o první angažmá hlavního kouče o mužů, na jaký fotbal se pod jeho taktovkou můžeme těšit? "Vzhledem k tomu, že kádr bude složený zejména z mladých hráčů, tak se chceme prezentovat hlavně aktivní hrou. Kluci do sebe potřebují dostat moderní fotbal. Tak jak to již řekl několikrát v lize Jindřich Trpišovský – totální fotbal nahoru dolů. Ti kluci to musí zvládat, trénovali pětkrát týdně a hráli minimálně druhou dorosteneckou ligu. Co si ale budeme povídat, bude to náročné, protože přesun do mužského fotbalu je velkým skokem."

A na co se Robert Pištěk nejvíce těší? "Na všechen ten shon, který kolem bude. Ať už po stránce různých vyjednávání, tak z pohledu toho, že času není mnoho a je třeba bojovat. Avšak moc se na to všechno těším, Divizi mám rád. Vždy chci působit v týmu, kde se o něco hraje, což my máme dáno jasně. Stabilizovat a postoupit. To je teď pro mě hlavní."

Facebook

Reklama

ad

Tabulka

Tým Z B
1. HLUBINA 21 43
2. Opava B 21 41
3. Bohumín 21 40
4. Vratimov 21 38
5. Havířov 21 33
6. Polanka nad Odrou 21 33
7. Bílovec 21 31
8. Šumperk 21 30
9. MFK VÍTKOVICE "A" 21 29
10. Krnov 21 26
11. Valašské Meziříčí 21 26
12. Frenštát p.R. 21 25
13. Břidličná 21 21
14. Jeseník 21 19
15. Řepiště 21 18
16. Bruntál 21 9