×

Aktuality

AKTUALIZOVÁNO: FANTASTICKÝ OBRAT V DERBY: HEŘMANICE - VÍTKOVICE 2:3
AKTUALIZOVÁNO: FANTASTICKÝ OBRAT V DERBY: HEŘMANICE - VÍTKOVICE 2:3

vloženo 08.08.2020

Vítkovičtí fotbalisté v úvodním duelu Divize F na půdě nedalekých Heřmanic sice v poločase prohrávali o dvě branky, jenže po změně stran soupeře přitlačili a třemi brankami před necelými čtyřmi stovkami diváků zápas otočili.


Hned první kolo svedlo do vzájemného souboje dva sledované ostravské kluby. Derby přilákalo na útulné hřiště do Heřmanic řadu diváků, kteří viděli od úvodních minut opatrný fotbal. Mladé vítkovické mužstvo mělo mírnou převahu, ale Kalfas ani Benc nedokázali své průniky přetavit v nebezpečnější šanci. První zákrok si tak na druhé straně připsal Netolička, který musel vytasit hbitý zákrok na čáře proti hlavičce Bělíčka, celou akci ovšem stejně nakonec zastavil ofsajd. Domácí fotbalista měl další příležitost hned vzápětí, jenže tentokrát mířil vedle. Přesto se domácí dočkali po čtvrthodině zásluhou čerstvé posily v osobě Radima Jurči, zkušený fotbalista využil chybnou rozehrávku a poslal Heřmanice do vedení.

Vítkovické obdržená branka zaskočila, zatímco domácí dostali klid na kopačky a hnáni svými příznivci si získali územní převahu a málem rychle zdvojnásobili svůj náskok. Jeden z domácích fotbalistů vyslal z dálky míč směrem na hostující branku a byť to vypadalo, že jde o centr na spoluhráče v postavení mimo hru, nakonec se kulatý nesmysl odrazil od spojnice tyčí podél brankové čáry a pořádně vyděsil Netoličku i vítkovické příznivce. Další domácí šanci vypracoval Bělíček, který prošel po levé straně až k hostující brance, leč jeho zpětná přihrávka do vápna byla přetavena jen v nedůraznou střelu. Přesto Heřmanice zvýšily, přímý kop od pravé autové čáry tečoval do sítě Adam Kopečný.

Vítkovickým dělala velký problém přechodová fáze a dlouho se nemohly dostat do pořádného zakončení, navíc útoky domácích byly často velmi nebezpečné. Tři minuty před pauzou dostal míč za obranu Jurča, Netolička musel z branky a po střetu obou fotbalistů míč skončil v bezpečí. Hlavní rozhodčí Šimeček nejprve nechal pokračovat ve hře, jenže oba aktéři si ještě chtěli vzájemný souboj vyříkat pošťuchováním, za což obdrželi žluté karty. Navíc následně hlavní sudí prokonzultoval celou situaci s čárovým rozhodčím a ukázal na penaltový puntík. Z něj Erik Opata mířil k pravé tyči, jeho záměr ovšem vystihl Netolička a míč vyrazil. Následná dorážka mířila hodně nad. Domácí tak odmítli šanci na tříbrankový náskok, což se jim málem vymstilo ještě těsně před pauzou, to Jaroň kroutil svůj projektil jen těsně vedle pravé tyče brány Andrejka. První poločas tak vyhrála 2:0 Heřmanice-Slezská.

Ať už se o poločasové pauze v šatně MFK stalo cokoliv, tak to fungovalo, protože druhá pětačtyřicetiminutovka byla proti té první jako den a noc. Hned od první minuty červenobílí hýřili aktivitou, byť Stanojkovič s Kalfasem vybojovali jen roh. Útočná snaha výběru Roberta Pištěka byla patrná, jenže domácí se nedali jen tak a zahrozili z brejku. Jurča se dostal přes obránce, přehodil vybíhajícího Netoličku a míč skončil jen skutečně těsně vedle vzdálenější tyče vítkovické svatyně. Na druhé straně dostal Andrejka až na hranici velkého vápna Stanojkovič, který však nedokázal míč vrátit z úhlu míč před branku tak, aby jej některý ze spoluhráčů dostal do sítě. Vítkovické převaze i v dalších minutách scházela hlavně přesnost.

Jako mistrovský tah se ukázalo střídání, kdy se na plac dostali Šindler s Palečkem. Prvně jmenovaný na pravé straně zálohy ihned zamotal hlavu domácím a poslal před branku přízemní centr, jenž doklepl do sítě Zbyněk Paleček. Vykřesání naděje na bodový zisk vlilo mladému vítkovickému mužstvu i povzbuzujícím fanouškům krev do žil a přicházely další příležitosti. Šindlerova rána ovšem mířila příliš vysoko a Palečka po přiťuknutí Jaroně vychytal Andrejko. I tak ovšem podruhé v utkání inkasoval, a to když si dvojice Šindler-Paleček znovu zopakovala úspěšnou akci a vyrovnala na 2:2.

Činit se ale musel také Netolička, který si poradil s hlavičkou Půdy, střelou Kaspříka i situací jeden na jednoho. Domácím fotbalistům pak postupně docházely síly, a tak v závěru hrozili spíše ze standardek, pozice na to měli dobré, ale Půda naštěstí neměl dobře seřízená mířidla.

Vítkovičtí mezitím měli i nadále územní převahu a hrozili také z rohů, Motyčkova hlavička ovšem skončila vysoko nad a přizvednutí Rončky na zadní tyč nedokázal nikdo přetavit ve vedoucí branku. Dobrou příležitost si vypracoval také Stanojkovič, který prošel do vápna z pravé strany a ranou na přední tyč nechal vyniknout Andrejka. O osudu derby nakonec rozhodla chyba domácích, po které se na Andrejka řítila dvojice Marek Jaroň a Marko Stanojkovič, prvně jmenovaný to nakonec vzal na sebe a tři minuty před koncem zajistil Vítkovicím vedení. Heřmaničtí vrhli zbytky sil do útoku a vypracovali si příležitost ke srovnání, Půda však hlavou poslal míč kousek nad břevno.

Když pak Šimeček naposledy foukl do píšťalky, tak na hřišti, lavičce i v řadách vítkovických fanoušků zavládla obrovská radost, která byla okořeněna povedenou děkovačkou. Vítkovice zvládly vstup do Divize F a porazily Heřmanice na jejich hřišti 3:2.

Heřmanice Slezská - MFK Vítkovice 2:3 (2:0)

Branky: 16. Jurča, 38. Kopečný - 60. a 73. Paleček, 88. Jaroň. ŽK: Jurča, Opata, Kopečný - Netolička. Rozhodčí: Šimeček - Matějek, Potiorek. Diváci: 398.

Vítkovice: Netolička - Kalfas, Macík, Němec, Rončka - Motyčka - Jaroň (89. Konečný), Václavík, Kuřil (57. Šindler) - Benc (53. Paleček), Stanojkovič.

Heřmanice: Andrejko - Mlčoch (80. Bílý), Kelnar, Jurča, Velička (67. Martynek), Bělíček, Opata, Hetto, Kopečný (74. Kaspřík), Šimáček, Půda.

Facebook

Reklama

ad

Tabulka

Tým Z B
1. HLUBINA 21 43
2. Opava B 21 41
3. Bohumín 21 40
4. Vratimov 21 38
5. Havířov 21 33
6. Polanka nad Odrou 21 33
7. Bílovec 21 31
8. Šumperk 21 30
9. MFK VÍTKOVICE "A" 21 29
10. Krnov 21 26
11. Valašské Meziříčí 21 26
12. Frenštát p.R. 21 25
13. Břidličná 21 21
14. Jeseník 21 19
15. Řepiště 21 18
16. Bruntál 21 9