×

Aktuality

HRÁČ MĚSÍCE JAN TKÁČ: BUDU POKRAČOVAT A TŘEBA ANKETU OVLÁDNU ZNOVU
HRÁČ MĚSÍCE JAN TKÁČ: BUDU POKRAČOVAT A TŘEBA ANKETU OVLÁDNU ZNOVU

vloženo 23.11.2021

Když před lety coby mladičký dorostenec chodil na zápasy F:NL, snil o tom, že jednou navlékne mužský vítkovický dres. Nakonec se to stalo dříve, než čekal, a Jan Tkáč se za poslední půlrok skvěle etabloval na mužský fotbal. Třešničku na dortu za povedeným podzimem představuje výhra v anketě Hráč měsíce.

"S fotbalem jsem začínal v Kopřivnici, kam mě vzali na trénink kamarádi. Později jsem se na rok odskočil do Frýdku-Místku, odkud jsem se vrátil zpět, leč v roce 2016 jsem přestoupil do Vítkovic," přibližuje své první fotbalové kroky čerstvě osmnáctiletý fotbalista, který absolutně nečekal, že by mohl tak brzy hrát za Rytíře Vítka v dospělé kategorii: "Chodil jsem se dívat na F:NL a ani by mě nenapadlo, že bych si někdy za muže vůbec zahrál. Je to velký úspěch, rozdíl oproti dorosteneckému fotbalu je obrovský. I za těch pár měsíců mi to hodně dalo."

"Za šanci v áčku jsem vděčný panu Pištěkovi, vzal mě na přípravu, dostal jsem příležitost v zápasech a podařilo se mi i dostat do sestavy, za což jsem moc vděčný. Určitě budu dál bojovat, abych se v základní jedenáctce udržel," přidává veřejný slib Jan Tkáč, jenž se pohybuje především uprostřed hřiště. "Nejvíce mi vyhovuje střední záloha. Poslední dobou se mi daří v defenzivní roli, kdy je mým úkolem běhat za míčem, vyhrávat souboje a chodit do hlaviček. V tom jsem se našel, baví mě to a rád bych takto pokračoval." To se daří, o místo fotbalista z Kopřivnice nepřišel ani po nečekaném odchodu kouče Pištěka. "Cíl se nezměnil - chceme hrát co nejlepší fotbal, pokud možno bodovat a nejlépe pak vyhrát doma, což se nám nakonec i podařilo. Asi i samotná změna trenéra byla impulzem pro celou kabinu."

Na podzim Jan Tkáč zasáhl do třinácti zápasů a připsal si v Divizi F 910 odehraných minut. Fanoušci, kteří chodí pravidelně, si pokroku mladého odchovance nemohli nevšimnout. Jak to ale vnímal samotný fotbalista? "Zlepšil jsem se ve vnímání hry a osobních soubojích. Současně je hra celkově rychlejší, a tak musím dávat míč od nohy dříve. V těchto ohledech mi přesun do mužské kategorie pomohl nejvíce." Odměnou za tvrdou práci pak přinesla výhra v anketě hráč měsíce v konkurenci Marka Jaroně a Matyáše Richtára. "Osobně mě překvapila už samotná nominace. Rád bych na předešlé výkony navázal a třeba se mi podaří anketu ovládnout znovu," usmívá se Jan Tkáč.

Do podvědomí širší veřejnosti se ovšem osmnáctiletý fotbalista zapsal už před pár měsíci, kdy v utkání kategorie U19 v Třinci rozhodl parádní ranou z půlky. "Už jsem to zkoušel v předešlých zápasech, ale tehdy to ještě nevyšlo. Podařilo se to až v Třinci, za což jsem hrozně moc rád. Vděčný jsem i trenéru Mokrohajskému, který mi před zápasem říkal, že gólman je hodně vepředu a mám to zkusit." Video šikovného počinu poté kolovalo na sociálních sítích a objevilo se třeba i v Deníku. "Samozřejmě to bylo příjemné, když mi třeba i kamarádi mimo fotbal gratulovali ke gólu. Celá rodina byla nadšená a všude to sdílela. Užil jsem si to," doplnil hráč s číslem osm.

Sen v podobě vítkovických mužů se již defenzivně laděnému záložníkovi splnil, co je však pomyslnou další metou? "Stejně jako každý fotbalista bych to rád dotáhl co nejdál, nejlépe do ligy a pokud možno třeba i do zahraničí. No a úplně nejúžasnější by bylo reprezentovat CŘ. Mám toho ještě hodně před sebou, tak uvidíme, co se stane," vysvětluje Jan Tkáč.

Facebook

Reklama

ad

Tabulka

Tým Z B
1. HLUBINA 22 46
2. Opava B 22 44
3. Bohumín 22 40
4. Vratimov 22 38
5. Bílovec 22 34
6. Havířov 22 33
7. Polanka nad Odrou 22 33
8. Šumperk 22 31
9. MFK VÍTKOVICE "A" 22 29
10. Krnov 22 27
11. Valašské Meziříčí 22 26
12. Frenštát p.R. 22 25
13. Řepiště 22 21
14. Břidličná 22 21
15. Jeseník 22 19
16. Bruntál 22 9