×

Aktuality

POSILA JAN ROMANĚNKO: JSEM SOUDNÝ, NA PROFI KARIÉRU HRÁČE UŽ SI NEMYSLÍM
POSILA JAN ROMANĚNKO: JSEM SOUDNÝ, NA PROFI KARIÉRU HRÁČE UŽ SI NEMYSLÍM

vloženo 06.04.2021

 V minulosti Jan Romaněnko působil půlrok v mládeži Vítkovic má za sebou, i tak jeho jméno nebude pro fanoušky MFK tolik známé. Jak tedy s nejpopulárnější hrou na planetě začínal? "K fotbalu mne přivedl můj otec, který mě přihlásil do baníkovské školičky. Postupně jsem procházel všechny kategorie až do staršího dorostu, odkud jsem odešel na půlroční hostování do Vítkovic. Po šesti měsících jsem se vrátil zpátky do Baníku. Okusil jsem si i Juniorsku ligu, leč v prvních šesti kolech jsem toho moc neodehrál, a tak moje kroky směřovaly do Dolního Benešova," vzpomíná na mládežnickou kariéru čtyřiadvacetiletý obránce.

Ten strávil poslední tři roky v Dolním Benešově. V dresu nedalekého třetiligového celku na podzim odehrál sedm zápasů. Naposled si nová posila kopla do míče v soutěžním utkání 10. října při prohře 2:5 v Otrokovicích, Jan Romaněnko střídal v poločase za stavu 1:1. "Fotbal mi moc chybí. Hraji ho už od šesti let, je to součást mého života. Byl jsem zvyklý být každý den na hřišti a teď najednou nemůžu. Schází mi všechny ty emoce, pocit vítězství...," vzpomíná smutným hlasem po půl roce bez fotbalu mladý stoper.

Poté, co prošel Akademií Baníku, asi sám čekal, že se dočká profesionální kariéry, na tu to však zatím úplně nevypadá. "Myslím si, že jsem soudný člověk, takže jsem to již vzdal. Troška naděje byla po návratu z Benešova do přípravy Baníku a testech v polském Glogowě. Ale nevyšlo to," vysvětlil Romaněnko, který v zimě dostal laso z MFK Vítkovice: "Zavolal mi Marek Smrčka a ptal se mě, jak to se mnou vypadá. Sám jsem cítil, že potřebuji změnu." Rozhodování bylo rychlé. "Marek mi představil další plány klubu do budoucna, které se mi líbí a chtěl bych Vítkovicím pomoci je uskutečnit. Doufám, že pro kluky budu přínosem a budeme hrát atraktivní fotbal."

Za normálních okolností bychom za sebou měli již několik zápasů jarní části Divize F a snad i řadu dalších vydřených bodů, jenže namísto toho všichni lidé okolo amatérského fotbalu v České republice již pomalu ztrácejí naději. Podobně je na tom i Jan Romaněnko. "Já si upřímně myslím, že se soutěže již nerozjedou. Samozřejmě bych si přál opak. Kéž bychom mohli alespoň pohromadě trénovat," mrzí jej, na kondici však nezapomíná. "Pravidelně posiluji a chodím běhat."

Není to však jen ten aktivní fotbal, jež čerstvému obránci MFK Vítkovice chybí. Pandemie jej připravila také o další fotbalovou radost - trénování dětí. "Trénuji již šestým rokem. Baví mě práce s dětmi, jak rychle jde vidět jejich progres. Viděl jsem to u táty, který také trénoval," vysvětluje asistent trenéra kategorie U15 Baníku Ostrava, který to s trénováním myslí skutečně vážně: "Chtěl bych to dotáhnout co nejvýše. I když trénuji již šest let, tak se stále učím. Postupně si projít jednotlivé kategorie až po dospělý fotbal. Až v budoucnu uvidím, kde se budu cítit nejlépe." Trenérský sen je ale jasný. "Chtěl bych jednou trénovat áčko Baníku."

K tomu všemu se čtyřiadvacetiletý fotbalista a trenér věnuje ještě další moderní fotbalové disciplíně na pozici fotbalového analytika v Baníku Ostrava. V čem je vlastně náplň této novodobé role? "Práce analytika spočívá ve stříhání zápasů a tréninků. Poté trenéři dané kategorie ukazují hráčům, co udělali dobře a co špatně," uzavřel nový stoper do party ke dvojici Macík-Němec Jan Romaněnko, na jehož fotku v modrobílém dresu si ještě musíme počkat.

Honzovi přejeme, ať se mu v modrobílém dresu Vítkovic daří. Snad se všichni společně již brzy dočkáme jeho debutu i kýženého návratu fotbalu na zelený pažit.

Facebook

Reklama

ad

Tabulka

Tým Z B
1. HLUBINA 18 39
2. Opava B 18 34
3. Bohumín 18 34
4. Vratimov 18 31
5. Polanka nad Odrou 18 30
6. Havířov 18 28
7. Šumperk 18 27
8. Bílovec 18 26
9. Krnov 18 25
10. MFK VÍTKOVICE "A" 18 24
11. Valašské Meziříčí 18 20
12. Frenštát p.R. 18 19
13. Jeseník 18 18
14. Řepiště 18 18
15. Břidličná 18 15
16. Bruntál 18 8